« powrót
Jajecznica ze szczypiorem
Rodzaj potrawy: Dania główne
Ocena potrawy:
Przepis dodany przez: Pensjonat MATTEO
Pensjonat pozostałe
SKłADNIKI:
Jajecznica ze szczypiorem

Jajecznica dla 2 osób:

- 6 jajek
- 1/4 kostki masła
- pęczek szczypioru
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Drobno kroimy szczypior. Wbijamy do miseczki jajka, kontrolując świeżość, uważając żeby żółtka się nie rozlały. Następnie roztapiamy na patelni masło, na małym ogniu, aby się nie przypaliło. Delikatnie wlewamy jajka na patelnie, po chwili lekko mieszamy, ale samo białko, żółtka na razie pozostają w całości. W momencie, kiedy białko jest już ścięte, nawet to blisko żółtka, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy żółtka ze ściętym białkiem. Gdyby widać było niewielki ilości nieściętego białka, wstawiamy jajecznicę na palnik na kilkanaście sekund, mieszając od czasu do czasu, aż do pełnego ścięcia białka. To dosmażanie nie powinno trwać długo, najwyżej pół minuty. Jajecznicę solimy i posypujemy świeżym szczypiorem. Tak przygotowana jajecznica nie będzie sucha, a jednocześnie całe białko będzie ścięte. SMACZNEGO !

Wasze komentarze...

Komentarz z dnia: 05-08-2009 20:09 dodaj nadużycie
jami!
Zaprint - Wszelkie prawa zastrzeżone, © 2008 Created by WebArtis